Амбасада на Република Северна Македонија во Косово

Најнови вести

Средба Османи-Курти: Регионалната соработка е клучна алка во зајакнување на безбедноста

Заштитата на правата на сите заедници е од фундаментално значење за стабилноста во Косово и поширокиот регион, истакна Претседавачот со ОБСЕ и министер за надворешни работи, Бујар Османи, по денешната официјална средба со премиерот Албин Курти во Приштина. Османи за време на средбата со косовскиот премиер ја потенцираше поддршката од страна на ОБСЕ во насока на креирањето и спроведување на реформите во Косово.   „ОБСЕ ќе продолжи да ги поддржува судските и изборните реформи на Косово, вклучително и измените на изборниот законик, а Косово треба целосно да ја искористи експертизата и ресурсите на Мисијата на ОБСЕ за да го унапреди спроведувањето на реформите, но и да ги зајакне меѓуетничките односи и безбедноста“, нагласи Османи. Тема на разговор на денешната средба беше и заштитата на културното и верското наследство кое е клучно за почитување на правата на заедниците, како и поддршката на ОБСЕ за дијалогот предводен од ЕУ. „Дијалогот предводен од ЕУ има вистински потенцијал да придонесе за безбедноста и стабилноста во регионот, но мора да се потпираме и на регионалните соработки кои се клучна алка во таа насока. Заштитата на правата на сите заедници е од фундаментално значење за стабилноста во Косово и поширокиот регион“, потенцираше Османи. Во фокусот на разговорите беа и младите, за кои Османи рече дека ќе бидат клучни во спроведувањето и одржувањето на регионалните приоритети на Претседателството на Северна Македонија со ОБСЕ, а кои се однесуваат на помирување и градење доверба, антикорупција и климатски промени.   На средбата беа поздравени и одличните билатерални односи кои ги негуваат Северна Македонија и Косово, како и значајните резултати кои Мисијата на ОБСЕ во Косово ги остварува во насока на долгорочна поддршка за земјата за решавање на сите горливите прашања.   Претседавачот Османи заедно со Премиерот Курти, ја посетија и Академијата за јавна безбедност каде се сретнаа со полициските кадети од не мнозинските заедници.  

   

Приштина, 26 мај, 2023

 

Средба Османи – Османи-Садриу: ОБСЕ е важен ресурс во дизајнирањето и спроведувањето на реформи во Косово

ОБСЕ е подготвена да го поддржи спроведувањето на договорите постигнати во рамките на Дијалогот предводен од ЕУ со посредство на ЕУ, порача Претседавачот со ОБСЕ и  министер за надворешни работи, Бујар Османи по официјалната средба со претседателката, Вјоса Османи-Садриу во Приштина. Османи изрази благодарност за силното партнерство и добрите односи со косовските институции кои траат повеќе од 20 години. Тој истакна дека е важно да се намалат тензиите на теренот во северно Косово за да се даде простор на политичкиот процес на дијалогот посредуван од ЕУ, кој ОБСЕ силно го поддржува. „Дијалогот предводен од ЕУ, има потенцијал да придонесе за регионалната стабилност. Охрабрен сум од неодамнешниот напредок, вклучително и одобрувањето на Декларацијата за исчезнати лица“, потенцираше Османи. Тој рече дека косовските институции и заедници постигнале извонреден напредок во промовирањето на функционални демократски институции, човековите права и владеењето на правото. Нагласи и дека дополнително ги охрабрил косовските власти да се осврнат на ОБСЕ како важен ресурс во дизајнирањето и спроведувањето на реформи. „За нас е клучно решително да свртиме нова страница и заедно да погледнеме кон иднината. Напорите кои целат кон регионална соработка покажаа колку е важно да се остане близок и да се работи заедно. Дијалог и соработката треба да бидат императив за сите“, порача Османи. Османи за време на посетата посебно внимание посвети на младите и нивниот развој, за кои рече дека мора да бидат мостот кон посветла иднина, посочувајќи дека корупцијата и климатските промени се особено сериозна закана за следните генерации. Оттука, рече Османи, ние мора да ги вклучиме младите доколку сакаме да се соочиме со овие предизвици на одржлив начин.  

Приштина, 26 мај, 2023

 

Османи - Гервала-Шварц: Дијалогот предводен од ЕУ придонесува за регионалната стабилност

Билатералните перспективи, улогата на Мисијата на ОБСЕ во Косово и дијалогот предводен од ЕУ беа централните теми на кои разговараа Претседавачот со ОБСЕ и министер за надворешни  Бујар Османи и министерката за надворешни работи, Доника Гервала-Шварц за време на нивната денешна средба во Приштина. Османи истакна дека Северна Македонија и Косово имаат одлични билатерални односи, чиј континуитет треба да се надгради, потенцирајќи дека инвестицијата во добрососедство, особено во нашиот регион, е влог во иднината. „Ја искористивме оваа можност дополнително да ги разгледаме нашите билатерални перспективи и да разговараме за улогата на Мисијата на ОБСЕ во Косово. Ќе продолжиме да го поттикнуваме позитивниот политички дијалог и позитивната клима“, рече Османи.  За време на средбата, Османи и Гервала-Шварц се осврнаа и на надворешно-политичките приоритети и се согласија дека побрзата интеграција во ЕУ значи и подобар изглед за регионалната стабилност и просперитет. Во фокусот на разговорите беше и дијалогот посредуван од ЕУ, кој ОБСЕ силно го поддржува. „Драго ни е што бевме домаќин на важната средба во Охрид што дополнително го отвори патот за нормализирање на односите. Силно го поддржуваме овој процес, кој не само што ги штити интересите на сите заедници, туку и придонесува за севкупна регионална стабилност“, истакна Османи.

Во текот на средбата Претседавачот со ОБСЕ Османи истакна дека заштитата и унапредувањето на правата на сите заедници се клучни за зајакнувањето на меѓуетничките односи. Тој ја искористи можноста да ги поздрави позитивните достигнувања кои Мисијата на ОБСЕ во Косово ги реализира, посебно во областа на човековите права, демократизацијата и јавната безбедност.

 

Туристички дестинации

Кањон Матка, Скопје

Крушево

Широк Сокак, Битола